. Receptár: Klíčky

nedeľa 30. marca 2008

Klíčky













Nejedná sa o žiadny posledný výstrelok módy alebo výmysel. Klíčky, ako vysoko kvalitná potravina, boli známe už pred 5000 rokmi. Naklíčené semená tvoria dôležitú časť diéty ľudí žijúcich vo vysokohorských oblastiach Hunzy v Himalájach a dožívajúcich sa dlhovekosti. Ku koncu 18. storočia Charles Curtis, chirurg Britského kráľovského námorníctva, zaznamenal skutočnosť, že naklíčené semená by mohli byť použiteľné ako vhodná prevencie skorbutu, zatiaľ čo tie isté semená, ale nenaklíčené, sa žiadnymi podobnými vlastnosťami nevyznačujú. Pretože keď semená začínajú klíčiť, procesy, ktoré sa v nich odohrávajú, celkom zmenia ich nutričnú hodnotu.
Semeno je uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Akonáhle nasaje trochu vody, enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu; začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Niektoré semená konzumované v nenaklíčenom stave môžu spôsobiť nadúvanie, práve naklíčením však tieto tendencie prudko znížime. Lekári, ktorí využívajú čerstvo naklíčené semená ako súčasť liečebných kúr, tvrdia, že je to práve vysoká úroveň aktivity enzýmov, ktoré povzbudzujú naše vlasnté enzýmy k väčším výkonom.
Z vitamínov obsahujú klíčky hlavne provitamín A, vitamín B1, B2, B12, E, K, biotín a niacín. Sú zdrojom minerálov, hlavne vápnika, horčíka, fosforu, železa. Správne vypestované klíčky semien sú vhodné aj pre deti od jedného roka.
Najčastejšie sa používajú do šalátov, nátierok, do polievok, zeleninových jedál(napr.rizoto)...Vhodné sú klíčky pšenice, sézamu, žeruchy, kukurice, šošovice, fazule mungo, sóje.
Prospešné sú tieto mladé výhonky pri ochoreniach nervového systému, v období rekonvalescencie, počas rýchleho rastu detí, u dospievajúcej mládeže, pri alergiách, reumatických ochoreniach, cukrovke...
Rastlinné klíčky predstavujú najbohatší zdroj enzýmov podporujúcich trávenie, vďaka čomu ich organizmus môže veľmi dobre spracovať. V zimnom období môžu klíčky pomôcť nahradiť nedostatok čerstvej surovej rastlinnej potravy.

Samotné klíčenie je jednoduché, potrebujete niekoľko sklenených nádob na zaváranie, pitnú vodu a čerstvé semená. Semená prepláchnete, nasypete do sklenenej nádoby a asi na 12 hodín (na noc) zalejete vodou. Po uplynutí tejto doby vodu zlejete. Semená znovu dobre prepláchnite a zbytok vody nechajte odkvapkať (môžete použiť sitko na hrdlo nádoby), nadbytok vlhkosti v tejto fáze môže spôsobiť plesnivenie semien. Preplachovanie potom opakujeme každých 12 hodín (ráno a večer) podľa druhu semien môže byť dobré aj častejšie. Nádobu s klíčkami nechávame v teple (okolo 21 stupňov celzia) a v tme. Semená začnú klíčiť v priebehu 36 hodín, za 3-4 dni by mali byť klíčky vhodné na konzumáciu. Klíčky môžete spotrebovávať okamžite, alebo skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách.



Mungo klíčky


Pšeničné klíčky


Šošovicové klíčky


2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

precitat cely blog, docela dobrej

Anonymný povedal(a)...

potreba za provjeriti:)