. Receptár: Falafel פלאפל

pondelok 17. marca 2008

Falafel פלאפל













Falafel je vegetariánsky pokrm pochádzajúcí z Egypta. Dnes je obľúbený v krajinách Blízkého Východu, hlavne v Západnom Libanone, Izraeli, ale rozšíril se po všetkých kontinentoch.
Hlavnou ingredienciou je cícer. Je bohatý na proteíny a vitamíny.

1 pohár cíceru
1/2 ČL jedlej sódy

1/2 to 3/4 veľkej cibule
2 - 3 veľké strúčiky cesnaku

1 1/4 ČL soli
1/4 - 1/2 ČL mletého čierneho korenia
1/4 - 1/2 ČL chilli prášku
1 1/2 - 2 ČL mletej rasce
1 1/2 ČL mletého koriandra
1/2 ČL cukru
1/4 ČL kurkuma, nemusí byť

3 - 4 PL sezamu
2 - 3 PL nasekanej petržlenovej vňate

1 ČL prášku do pečiva

3 to 4 poháre oleja na praženie

1. Umyte cícer niekoľkokrát, kým nie je voda priehľadná. Namočte ho do vody s ČL jedlej sódy na celú noc. Cícer by mal nasiaknuť vodu a zväčšiť svoj objem. Najlepšie je nechať ho vo vode celých 24 hodín, ale potom ho uložte do chladničky, hlavne ak máte teplú kuchyňu.

2. Na ďalší deň zlejte a poriadne opláchnite nasiaknutý cícer.

3. Očistite cibuľu a cesnak.

4. Vložte cibuľu a cesnak do mixéra a mixujte kým nevznikne dosť tekutá hmota. To pomôže pri mixovaní cíceru.

5. Pridajte časť cíceru a zmixujte dobre s cibuľovo-cesnakovou hmotou. Môžeme to robiť po častiach, aby sa nám neprehrial mixér, tak že si rozdelíme cícer na 2-3 časti a cibuľovú hmotu tak isto. Aj tak mu bude treba dať sem-tam pauzu.

6. Je dôležité počas mixovania so stierkou stierať hmotu z okrajov nádoby. Hmota nemá obsahovať žiadne hrudky a má byť pieskovitej konzistencie. Aj keď sa vám bude zdať, že tam treba pridať vodu, nerobte to. Ak neodoláte, tak nedajte viac ako 3-4 PL.

7. Celú hmotu prenesieme do nádoby a pridáme všetky zvyšné ingrediencie. Potom dobre zmixujeme.

8. Teraz to necháme odpočinúť minimálne na hodinu v chladničke, ale môžeme to tam skladovať aj 2 dni.

9. Olej zohrejeme na strednom plameni. Vložíme malú guličku do oleja, nech zistíme, či je dosť horúci. Správne je ak to zasyčí a falafel pláva na povrchu.

10. Pri tvarovaní guličiek si navlhčite ruky, aby sa to nelepilo, ale nie je dobré keď sú mokré. S lyžičkou si naberieme kúsok z hmoty a tvarujeme guličky.

11. Opatrne ich vkladáme do oleja a pražíme, kým sú zlato-hnedé z oboch strán. Trvá to len pár minút.

12. Keď ich vyberieme z oleja, ukladáme ich na kuchynské vreckovky, ktoré popijú zbytočný olej.

13. Podávame s pitou, zeleninovou oblohou, hummusom, tahini...













Žiadne komentáre: