. Receptár: Sushi

sobota 22. marca 2008

Sushi












Suši je jedno z najznámejších japonských jedál. Väčšina ľudí si pod týmto pojmom predstaví hlavne surové rybie mäso s ryžou, ale suši je predovšetkým varená ryža so žpeciálnou octovou omáčkou pripravenou k tomuto účelu.

Základné suroviny na suši:
• nori - plátky sušených morských rias
• nishiki - japonská ryža
• zelenina - uhorka, avokádo, mrkva, pažítka, petržlenová vňať...
• wasabi - japonský zelený chren
• sójová omáčka kikkoman
• ryžový ocot - Mitsukan











Pôvodne bolo suši z budhistickej tradície vegetariánske jedlo. Na prípravu suši sa používali iba ryža, morské riasy, a zelenina. Neskôr, v 15.storočí, sa začali používať špeciálne naložené (kvasené) ryby. Ryby aj ryžu bolo treba kvôli horúcemu podnebiu, hlavne v lete, chrániť takýmto spôsobom. Od tohto obdobia sa stáva suši v Japonsku veľmi rozšírené a populárne. Suši bez kvasenia sa prvý krát objavilo v období (1600 – 1867), kedy sa začínajú používať surové ryby.

Nori(japonsky: 海苔), čínsky hǎitái (海苔) a kórejsky kim alebo gim (김), je japonský názov rôznych jedlých morských rias z rodu Porphyra, hlavne P. yezoensis a P. tenera. Výraz nori se tiež používa na označenie potravín vyrobených z tejto „morskej zeleniny“. Nori je najpopulárnejšia zo všetkých druhov rias. Dá sa rýchlo a ľahko upraviť a dá sa mnohostranne použiť. Nori je medzi riasami jedným z najbohatších zdrojov bielkovín, obsahuje taktiež mnoho vitamínu C a B a zvlášť mnoho vitamínu A, práve toľko ako obsahuje mrkva. Pretože nori môže znížiť hladinu cholesterolu v tele tým, že pôsobí podporne pri rozpúšťaní a vylučovaní usadenín tuku. Pomáha taktiež pri trávení.

Suši ryža
500g ryže - ak nemáte nishiki, dá sa použiť aj obyčajná biela guľatozrnná ryža
Marináda:
4 PL ryžového octu
1,5 PL cukru
0,5 ČL soli

1. Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.
2. Ryžu 4-5 krát opláchneme pod prúdom vody, kým voda, ktorú zlievame nie je čistá. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby dostatočne veľa vody a počkáme asi 30 min. Vodu zlejeme a ryžu zalejeme takym objemom vody, aky objem ryže sme použili (na 1 hrnček ryže ide 1 hrnček vody, prípadne trošku viac).
3. Po 30 minútach dáme nádobu na silný oheň a zakryjeme. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime. Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min.
4. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej, keramickej alebo smaltovanej nádoby. Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Ryžu premiešame a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Po vychladnutí je ryža pripravená na suši.

Zeleninová rolka maki
1. Pri príprave suši treba mať vždy navlhčené ruky vodou. Na bambusovú podložku položíme jeden plátok rias nori, ktorý navlhčíme. Z ryže urobíme hrudku, ktorú rovnomerne rozotrieme na riasu. Jeden okraj musí zostať prázdny, aby sa rolka po zrolovaní dala zlepiť. Stredom rozotrenej ryže urobíme čiaru z chrenu wasabi.
2. Do stredu položíme plátky nakrájanej uhorky - ale bez stredovej časti s jadierkami.
3. Potom pomocou podložky vytvoríme rolku, vytvarujeme ju do tvaru hranola, ale veľmi ju nestláčame.
4. Rolku nakrájame a môžeme podávať. Suši kúsky sa pri jedení namáčajú v sójovej omáčke.

5. Okrem uhorky môžeme použiť rôzne druhy zeleniny, ktoré sa nám k tomu budú hodiť. Ja najčastejšie používam už spomínanú uhorku, avokádo, na panvici opražené malé kocky cesnaku a pažítku.























1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

vrlo zanimljivo, hvala