. Receptár: Cícer

štvrtok 20. marca 2008

Cícer













Cicer arietinum (chickpea, garbanzo bean, Indian pea, ceci bean, bengal gram, hummus, chana, kadale kaalu , sanaga pappu , shimbra) je strukovina z rodu Fabaceae. Cícer je bohatý na proteíny a je jedným z prvých kultivovaných rastlín. Najstraršie pozostatky sú už 7500 rokov staré, pochádzajúce zo Stredného východu.

Cícer je hodnotným zdrojom zinku, kyseliny listovej a proteínov. Taktiež je bohatý na vlákninu a je to zdravý zdroj karbohydrátov pre ľudí s diabetes. Obsahuje málo tuku a väčšina z neho sú polynenasýtené tuky (dobré).

Chuťovo sa nachádza niekde medzi orieškami, jedlými gaštanmi a bielou fazuľou. Spolu s červenou šošovicou a fazuľkami adzuki patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám.

Rovnako ako ostatné strukoviny obsahujú i semená cíceru antinutričné látky nepriaznivo ovplyvňujúce stráviteľnosť. Ich účinky je ľahké eliminovať namáčaním, klíčením alebo tepelným spracovaním semien.

100 gramov vareného cíceru obsahuje: 164 kalórií, 2.6 gramu tuku (z čoho len 0.27 gramu nasýtených tukov), 7.6 gramu vlákniny a 8.9 gramu proteínov. Cícer je taktiež zdrojom vápnika (49-53 mg/100 g), niektoré zdroje uvádzajú, že obsah je porovnateľný s obsahom kalcia v jogurtoch.

Zloženie:
23% proteíny
64% sacharidy (47% škrob, 6% rozpustný cukor)
5% lipidy
6% vláknina

Dôležité minerály:
fosfor (340 mg/100 g)
vápnik (190 mg/100 g)
horčík (140 mg/100g)
železo (7 mg/100 g)
zinok (3 mg/100 g)

Recepty na jedlá z cíceru už mám na stránke (falafel, hummus) a iste ich ešte pribudne.






















Žiadne komentáre: