. Receptár: Purim menu

nedeľa 16. marca 2008

Purim menu











Purim je sviatok, cez ktorý si židia pripomínajú ako boli zachránení vďaka kráľovnej Ester. Haman bol radca kráľa Ahasvéra, ktorý chcel židov vyzabíjať.

Špeciálne purimové jedlá

Hamantashen - najrozšírenejšie purimové jedlo. Je to trojuholníkové cesto, zvyčajne plnené makom, orechami, džemom... Pôvod mena je neznámy, ale vysvetľuje sa viacerými teóriami. Niektorí hovoria, že Haman nosil trojuholníkový klobúk a že preto tvar koláčikov je trojuholníkový. Iní sa odvolávajú na midrash (židovský výklad biblie), ktorý hovorí, že keď Haman vstúpil do kráľovskej klenotnice, bol zahanbený a pokorený, metaforicky - s pristrihnutými ušami. Hammantaschen, po hebrejsky "Oznei Haman" [אוזני המן], čo znamená Hamanove uši.
Pôvod koláčikov je podľa všetkého z makových taštičiek volaných "Mantashen". Názov bol naschvál skomolený na "Haman tash" - Hamanove vrecká. Okrem Hamantashen sa na Purim tradične pečú aj iné sladké koláčiky.
http://varime.blogspot.com/2007/10/hamantaschen.html

Kreplach - mleté mäso pokryté cestom, taktiež trojuholníkového tvaru. KRP - Kippur, Hoshana Rabba, Purim - počas týchto sviatkov sa je Kreplach a všetky sú istým spôsobom spojené s vyklepávaním a búchaním.
http://dobrejedlo.blogspot.com/2008/03/kreplach.html

Purim Challah - špeciálna, veľmi veľká challah s hrozienkami. Iné koláče, ktoré sa pečú cez tento sviatok sú taktiež miesené s olejom, maslom, potreté žĺtkom a zdobené čokoládou a cukrovinkami.
http://varime.blogspot.com/2007/10/challah.html

Ryby - nie sú na Purim pripravované ako počas iných sviatkov. Zvyčajne sú varené v octe s hrozienkami a korením.

Semienka - viacero zdrojov sa zmieňuje o zvyku jesť semienka v predvečer Purimu ako pamiatka na Ester, ktorá vraj jedla v kráľovskom paláci len semienka. To je taktiež dôvod prečo sa Hamantashen plnia makom.

Fazule a obilniny - jedia sa ako spomienka na nábožnosť Ester, ktorá v Ahasvérovom paláci jedla len cereálie, aby si bola istá, že to čo je, je košer. Niketoré zdroje uvádzajú, že cereálie a fazule symbolizujú smútok a žiaľ.

Morka - Je zvykom jesť morku (hodu) cez Purim, ako pamiatka na kráľa Ahasvéra, ktorý vládol od Indie (Hodu) po Etiópiu. Morka bola považovaná ako symbol hlúposti, čo je narážka na Ahasvérovu hlúposť.
















Zdroj: http://purim.123holiday.net/purim_customes.html

Žiadne komentáre: