. Receptár: Pečený losos

piatok 14. marca 2008

Pečený losos













Losos je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, ktoré zabraňujú agregácií krvných doštičiek a následkom toho znižujú trombotické a embolické príhody. Okrem toho pôsobia proti hypertenzii, rakovine prsníka a depresii. Ďalšie výhody: prevencia srdcových chorôb, znižujú riziko infarktu myokardu ak už srdcovocievne ochorenie máte, znižujú tlak krvi, zlepšujú funkciu obličiek pri ťažkom diabete a iné.
Dr Perricone, autor knihy The Wrinkle Cure, verí ,že losos je kľúčom ako vyzerať mladšie. Jedenie dostatočného množstva lososa s inými vybranými jedlami má mať vyhladzovací efekt na vrásky.


500 g lososa
citrón
petržlenová vňať - čerstvá, najemno nakrájaná
olivový olej
soľ
čierne korenie

1. Lososa jemne naolejujeme, posolíme, trochu okoreníme a nasypeme peržlenovú vňať. Vyžmýkame šťavu z pol citróna a nalejeme na rybu. Všetko dobre pomiešame, ale jemne aby sme nepoškodili lososa.

2. Necháme stáť podľa toho koľko máme času, 0-3 hodiny.

3. Dáme piecť do rúry na teplote 170°C. Po 20 minútach skontrolujeme, ak je hotový, môžeme podávať.

4. Tento istý recept môžeme použoť takmer s akoukoľvek rybou.

5. Podávame so zeleninovým šalátom, prípadne varené zemiaky, pyré alebo kuskus.

Prehľad biologickej hodnoty bielkovín jednotlivých jedál. Tieto bielkoviny sú sícepotrebné, ale spotreba živočíšnych a rastlinných bielkovýn by mala byť približne 1:1. Jedenie príliš veľkého množstva živočíšnych bielkovín má totiž vzťah k rakovine.


Žiadne komentáre: