. Receptár: Hummus

pondelok 10. marca 2008

Hummus















Hummus je tisíce rokov stará pochúťka pochádzajúca zo stredného východu. Väčšinou sa podáva ako predjedlo s chlebom - pitou, ale môže sa pridávať ako dressing skoro do každého jedla. Hummus je bohatý na železo a vitamín C. Vďaka cíceru je aj bohatým zdrojom bielkovín a obsahuje aj veľa vlákniny.


2 šálky cíceru
1/2 šálky tahini
šťava t jedného citróna
1-2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL mletej rasce
1 + 1/8-1/4 ČL jedlej sódy
soľ
panenský olivový olej
petržlenová vňať

Príprava
[Brut: 10-20 hod. Net: 30 min]

1. Umyte cícer niekoľkokrát, kým nie je voda priehľadná. Namočte ho do vody s ČL jedlej sódy na celú noc. Potom vymeňte vodu a namočte na ďalších pár hodín. Cícer by mal nasiaknuť vodu a zdvojiť objem približne o polovicu.

2. Umyte cícer a dajte variť do hrnca so zvyškom jedlej sódy (bez soli!!!). Varte kým je mäkký a ľahko sa rozmačkne medzi dvomi lyžičkami. Trvá to približne 1.5-2 hodiny. Počas varenia môžete vymeniť vodu a pozbierať plávajúce obaly z cíceru. Keď je uvarený, zlejeme ho a vodu nevylejeme.

3. Uvarený cícer dáme do mixéra a dobre zmixujeme. Predtým ako budete pokračovať to nechajte vychladnúť.

4. Pridajte tahini a ostatné ingrediencie: citrónovú šťavu, posekaný cesnak, rascu, soľ a opäť zmixujeme v mixéri. Ak je hummus príliš tuhý, pridáme vodu, čo ostala z cícerového vývaru.

5. Podávame s olivovým olejom, petržlenovou vňaťou. Môžeme si nechať časť uvareného cíceru nezmixovaného, ochutiť ho olivovým olejom, soľou, červenou mletou parikou, citrónovou šťavou a podávať ho taktiež s hummusom.

Žiadne komentáre: