. Receptár: Kuskus (couscous) šalát s kuracími prsiami

nedeľa 9. marca 2008

Kuskus (couscous) šalát s kuracími prsiami













Kuskus je jedlo pochádzajúce z oblasti Maghreb. Je to región v Afrike na severe Sahary, západne od Nílu. Konkrétne sú to štáty Maroko, Západna Sahara, Alžírsko, Tunisko, Líbya a viac menej aj Mauritánia. Prvé písomné zmienky pochádzajú z tejto oblasti z 13. storočia. Kuskus má vysokú biologickú hodnotu, obsahuje hodnotné proteíny, minerály a karbohydráty s nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že ich absorbcia do krvi je pomalá a vyrovnaná, čo poskytuje energiu na pomerne dlhý čas a udržuje relatívne nízku glykémiu. Jeho ďalšou výhodou je rýchla a jednoduchá príprava.

250 g kuskus
200 - 300 g cíceru (deň vopred namočíme do vody, deň na to zlejeme a varíme do mäkka aj 2-3 hodiny, zlejeme vodu a necháme prikrytý, aby nevyschol)
400 g kuracích pŕs
olivový olej na varenie
citrón
červená sladká paprika, čierne korenie, drvená rasca, soľ
sójová omáčka
paradajky, paprika, šalátová uhorka, cibuľa - rôzna čerstvá zelenina
panenský olivový olej (na cícer a konečné poliatie kuskus-u a zeleniny)


1. Kura nakrájame na tenšie plátky, naolejujeme, pridáme soľ, papriku, korenie a sójovú omáčku a pomiešame.

2. Dáme na panvicu a opražíme pár minút.

3. Kuskus zalejeme väčším hrnčekom vriacej vody v panvici, ktorú potom prikryjeme a necháme 5 minút na malom ohni.

4. Zeleninu nakrájame na plátky. Cícer polejeme olivovým olejom, citrónovou šťavou, posolíme a dochutíme červenou paprikou a mletou rascou.

5. Na tanier naložíme kuskus, zeleninu, cícer, polejeme olivovým olejom a môžeme trochu posliť. Do stredu poukladáme upražené mäsko a môžeme podávať.

Žiadne komentáre: