. Receptár: Kreplach קרעפלאך

piatok 21. marca 2008

Kreplach קרעפלאך











Kreplach sú malé knedlíky plnené mäsom, zemiakmi alebo inou náplňou. Zvyčajne varené a môžu sa podávať so slepačou polievkou. Chuťovo sú podobné talianskym raviolám.
Kreplach je tradičné jedlo židov Ashkenazi. Jedáva sa deň pred sviatkom Yom Kippur, na Hoshannah Rabbah a cez Purim.

Cesto:
2 hrnčeky múky
soľ
3 PL oleja
2 žĺtka
0,5 hrnčeka vody
1,5 ČL sódy alebo prášku do pečiva

Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto.

Plnka:
1 hrnček vareného mäsa z polievky - pokrájame
1 cibuľa - najemno nakrájaná
petržlenová vňať - najemno nakrájaná
soľ
mleté čierne korenie
cesnakový prášok
1 vajce
1 PL strúhanky alebo namrveného chleba














1. Cibuľu opražíme do zlatista na oleji. Keď ju odstavíme z ohňa, primiešame tam pokrájanú petržlenovú vňať.
2. Do mäsa pridáme cibľu s petržlenovou vňaťou a ostatné ingrediencie. Dobre premiešame.














3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kruhy alebo štvorce, ktoré potom plníme, zatvoríme a dáme variť do vody s trochou oleja a soli. Varíme asi 5 minút. Môžeme podávať.
4. Tie, ktoré hneď nespotrebujeme uložíme v chladničke max 2 dni. Potom ich opražíme na troche oleja na panvici. Chutia snáď ešte lepšie.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Dakujem Ti Karolina za recepty.
Adrian
apotancok@gmail.com