. Receptár: Nelúpana alebo pololúpaná ryža

sobota 15. marca 2008

Nelúpana alebo pololúpaná ryža











Hnedá ryža je nelúpaná alebo pololúpaná ryža, druh celozrnnej obilniny. Má inú príchuť, je trochu žuvavejšia, rýchlejšie sa pokazí, ale je výživnejšia.

Vo veľkej časti Ázie je spájaná s chudobou a obdobím nedostatku jedla počas vojny. V minulosti sa jedla veľmi ojedinele okrem chorých a starých ľudí, ktorý ju jedli pri zápche. Teraz je tento druh ryže ešte drahší ako bežná biela ryža, čo je dôsledkom relatívne nižšieho zásobovania týmto druhom a obtiažnemu skladovaniu a doprave.

Porovnanie bielej a hnedej ryže.

Obidva druhy majú pobobné množstvo cukrov, tukov, bielkovín a kalórií, Roydiel je v spracovaní a nutričnej zložke. Keď olúpeme najvrchnejší obal, výsledok je hnedá ryža. Ak odstránime aj ďalšiu "otrubovú! vrstvu pod tým, dostaneme bielu ryžu. Týmto odstránime niektoré vitamíny a minelrály ako - B1, B3, železo (Fe), ktoré bývajú do ryže umelo pridávané (nie u nás). Minerál, ktorý sa nepridáva a tým stráca je horčík (Mg). Jeden hrnček varenej hnedej ryže obsahuje 84 mg Mg, kým pri bielej ryži len 19 mg.

Pri odstránení otrubovej časti keď sa vyrába viela ryža, je taktiež odstránený olej y tejto vrstvy. Tento ryžový olej pomáha znižovať LDL cholesterol (to je ten zlý, HDL je ten dobrý).

Z ďalších nutričných zložiek o ktoré je biela ryža ochudobnená sú to mastné kyseliny a vláknina.

Hnedá ryža je taktiež vhodná pri zápche a zlepšuje trávenie, zatiaľ čo biela má opačný efekt, ale záleží to aj od individuálnej adaptácie na ryžu.












Spôsob prípravy:

Pripravujeme ju taktisto ako bežnú, akurát sa varí aj 45 minút, narozdiel od bielej ktorá sa vari 15-20 minút. Prípadne je môžeme nechať na noc nasiaknuť vo vode a na daľší deň variť.





















Žiadne komentáre: