. Receptár: marca 2008

nedeľa 30. marca 2008

Klíčky













Nejedná sa o žiadny posledný výstrelok módy alebo výmysel. Klíčky, ako vysoko kvalitná potravina, boli známe už pred 5000 rokmi. Naklíčené semená tvoria dôležitú časť diéty ľudí žijúcich vo vysokohorských oblastiach Hunzy v Himalájach a dožívajúcich sa dlhovekosti. Ku koncu 18. storočia Charles Curtis, chirurg Britského kráľovského námorníctva, zaznamenal skutočnosť, že naklíčené semená by mohli byť použiteľné ako vhodná prevencie skorbutu, zatiaľ čo tie isté semená, ale nenaklíčené, sa žiadnymi podobnými vlastnosťami nevyznačujú. Pretože keď semená začínajú klíčiť, procesy, ktoré sa v nich odohrávajú, celkom zmenia ich nutričnú hodnotu.
Semeno je uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Akonáhle nasaje trochu vody, enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu; začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Niektoré semená konzumované v nenaklíčenom stave môžu spôsobiť nadúvanie, práve naklíčením však tieto tendencie prudko znížime. Lekári, ktorí využívajú čerstvo naklíčené semená ako súčasť liečebných kúr, tvrdia, že je to práve vysoká úroveň aktivity enzýmov, ktoré povzbudzujú naše vlasnté enzýmy k väčším výkonom.
Z vitamínov obsahujú klíčky hlavne provitamín A, vitamín B1, B2, B12, E, K, biotín a niacín. Sú zdrojom minerálov, hlavne vápnika, horčíka, fosforu, železa. Správne vypestované klíčky semien sú vhodné aj pre deti od jedného roka.
Najčastejšie sa používajú do šalátov, nátierok, do polievok, zeleninových jedál(napr.rizoto)...Vhodné sú klíčky pšenice, sézamu, žeruchy, kukurice, šošovice, fazule mungo, sóje.
Prospešné sú tieto mladé výhonky pri ochoreniach nervového systému, v období rekonvalescencie, počas rýchleho rastu detí, u dospievajúcej mládeže, pri alergiách, reumatických ochoreniach, cukrovke...
Rastlinné klíčky predstavujú najbohatší zdroj enzýmov podporujúcich trávenie, vďaka čomu ich organizmus môže veľmi dobre spracovať. V zimnom období môžu klíčky pomôcť nahradiť nedostatok čerstvej surovej rastlinnej potravy.

Samotné klíčenie je jednoduché, potrebujete niekoľko sklenených nádob na zaváranie, pitnú vodu a čerstvé semená. Semená prepláchnete, nasypete do sklenenej nádoby a asi na 12 hodín (na noc) zalejete vodou. Po uplynutí tejto doby vodu zlejete. Semená znovu dobre prepláchnite a zbytok vody nechajte odkvapkať (môžete použiť sitko na hrdlo nádoby), nadbytok vlhkosti v tejto fáze môže spôsobiť plesnivenie semien. Preplachovanie potom opakujeme každých 12 hodín (ráno a večer) podľa druhu semien môže byť dobré aj častejšie. Nádobu s klíčkami nechávame v teple (okolo 21 stupňov celzia) a v tme. Semená začnú klíčiť v priebehu 36 hodín, za 3-4 dni by mali byť klíčky vhodné na konzumáciu. Klíčky môžete spotrebovávať okamžite, alebo skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách.



Mungo klíčky


Pšeničné klíčky


Šošovicové klíčky


Viac...

Kura na pohánke















kuracie prsia z jedného kuraťa
1 šálka pohánky
panenský olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
červená paprika
petržlenová vňať
ako príloha: hlávkový alebo ľadový šalát nakrájame, (ocot, práškový cukor a vodu zmiešame a pripravíme tak zálievku na šalát) môžeme pridať najemno nakrájanú čerstvú kapustu a mrkvu

1. Kuracie prsia nakrájame na dlhé slíže, naolejujeme, posolíme, okoreníme čiernym korením a paprikou, pridáme nakrájanú pertžlenovú vňať. Necháme odstáť.
2. Pohánku opržíme minútku na panvici s 1 ČL oleja, zalejeme 1,5 násobkom vody, necháme zovrieť, potom prikryjeme a necháme na malom ohni, kým sa voda absorbuje, tak 10-15 minút. Potom ešte necháme chvíľu prikryté.
3. Kura za pár minút opražíme na panvici. Pohánku jemne naolejujeme panenským olivovým olejom, premiešame a posolíme.
4. Na tanier dáme pohánku a na ňu naložíme kura.
5. Podávame so šalátom.

Viac...

sobota 29. marca 2008

Pohánka














Pohánka siata je stará kultúrna plodina. Pochádza z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Japonska, Európy i do Severnej Ameriky. Na území dnešnej Českej a Slovenskej republiky sa pestovala už v 12 storočí.
V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. Ako významný zdroj prírodného rutínu má cenné vlastnosti, z ktorých je preukázaný posilňujúci účinok imunitného systému, zvýšenie pružnosti cievnych stien, regulácia krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pacientov trpiacich celiakiou (neobsahuje glutén) a doporučuje sa ako diéta pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva.












Nutričná hodnota pohánky je zaujímavá pre vyváženú skladbu aminokyselín a vysoký obsah bielkovín. Pohánka obsahuje 18 rôznych aminokyselín. Množstvo lyzínu je v porovnaní s ostatnými obilninami ( pšenica cca 2,6%) až štvornásobne vyššie. Obsah bielkovín je 10 - 14 %, čo predstavuje priemerné množstvo medzi obilninami. Podľa výsledkov chemických a imunologických štúdií môže byť cenným zdrojom diétnych bielkovín pre osoby citlivé na lepok. Obsah škrobu v pohánke sa pohybuje od 55 - 70 % v sušine semien a je tak kvantitatívne najdôležitejším sacharidom. Jeho kvalita je v porovnaní s obilninami odlišná. Škrobové zrná pohánky sú veľmi malé. Olejnatosť semien pohánky sa pohybuje v rozmedzí 1,5 - 3,7%, pričom najvyšší obsah tuku sa nachádza v klíčku. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 - 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze.

Pohánka a jej produkty obsahujú 3,4 - 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 - 30 % je rozpustných .

Pohánka je dôležitým zdrojom zinku, medi a selénu, mangánu a iných stopových prvkov. V Japonsku sa pripravujú extrakty z usušených pohánkových rastlín, ktoré sa ďalej používajú ako zdroj minerálnych látok k obohacovaniu ďalších potravín. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (thiamín), B2 (riboflavín), niacin, E a C.

Pohánka je najlepším prírodným zdrojom rutinu, ďalším ydrojom sú aj naklíčené obilniny. Najväčšia koncentrácia tohto bioflavonoidu je sústredená v listoch tesne pred kvitnutím. Rutín a ďalšie látky môžu byť v miernom množstve potenciálnymi antikarcinogénmi proti rakovine čreva a iných orgánov. Fenolové zlúčeniny môžu znižovať hladinu krvného cukru a lipidov a prispievať tak k zníženiu cholesterolu v krvi.






















Viac...

utorok 25. marca 2008

Marocké kura













Prísady pre 4 osoby:
400 g kuracích pŕs
olivový olej
cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandra
kúsok celej škorice
300 g cukety
400 g paradajok
200 ml zeleninového vývaru
250 g kuskusu
200 g hrášku
1 konzerva cícera alebo doma pripravený (na noc vo vode a potom uvarený)
soľ
mleté čierne korenie

1. Mäso pokrájame na kúsky, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na oleji opečieme mäsko, cibuľu aj cesnak, pridáme rascu, koriander, škoricu, soľ a čierne korenie. Cuketu a paradajky nakrájame, pridáme k mäsu spolu s vývarom asi 5 minút varíme.
2. Kuskus zalejeme 400 ml vriacej vody, pridáme 1 PL oleja, prikryjeme a 5 minút necháme stáť. Do kuracej zmesi pridáme cukrový hrášok a cícer, varíme ďalších 5 minút a občas premiešame.
3. Do kuskusu pridáme trochu panenského olivového oleja a zrnká porozdeľujeme.
4. Naložíme na taniere a môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Viac...

nedeľa 23. marca 2008

Pesach Seder (Layla Seder) ליל הסדר














Špeciály Seder tanier, po hebrejsky ke'ara (קערה) je tanier, ktorý obsahuje symbolické jedlá tradične podávané počas Seder-večera. Každý zo šiestich prvkov na tanieri má svoj význam pri rozprávaní príbehu ako Židia vyšli z Egypta, čo je cieľom tohoto rituálneho jedla. Siedmy symbolický prvok - tri macesy - sú na samostatnom tanieri.

Takže niečo o tých šietich položkách na sederovom tanieri:

Maror a chazeret — horké rastliny symbolizujúce trpkosť otroctva, ktoré Židia znášali v Egypte. Maror - chren, mnohí to jedia ako strúhaný chren s varenou repou a cukrom. Chazeret - môže byť použitý hlávkový šalát alebo zeler.

Charoset — sladká, hnedá hmota reprezentuje maltu používanú židovskými otrokmi v Egypte na stavbách. Ashkenazi ho robia posekaných orechov, strúhaných jabĺk, škorice a sladkého červeného vína. Sephardi používajú datle a med spolu s posekanými orechami, škoricou a vínom. Výber ingrediencií odráža rôzne jedlá, ku ktorým je Izrael prirovnávaný v Šalamúnovej Piesni piesní.

Karpas — zelenina, zvyčajne petržlen, zeler alebo varený zemiak, ponáraný do slanej vody. Namáčanie do slanej vody (reprezentuje slzy) odráža bolesť židovského národa ako otrokov v Egypte, ktorí tam mohli jesť len jednoduché jedlá. Karpas sa podáva medzi prvými jedlami. Zvyčajne na šabat je prvé jedlo po požehnaní vína (kiddush) chlieb. Na Seder je to teda zelenina. To okamžite vedie k tradičnej otázke, ktorá má byť položená "Ma Nishtana" - Prečo je táto noc iná ako ostatné?

Z'roa — Opekanná jahňacia alebo kozia holenná kosť, kuracie krídlo alebo kurací krk. Symbolizujú "korban Pesach" (obeť), ktorou bol baránok obetovaný v jeruzalemskom chráme, potom pečený a jedol sa počas Seder-večere. Od zničenia chrámu Z'roa slúži a ko viditeľná pripomienka tohoto rituálu. Počas večere sa jej však nedotýka ani sa neje.

Beitzah — je natvrdo uvarené vajce. Symbolizuje "korban chagigah" (sviatok obete), ktorý bol prinášaný v období chrámu. Niektorí to interpretujú ako symbol smútku za stratou oboch chrámov (prvý zničený Babyloncami v 586 p.n.l., druhý Rimanmi 70 n.l.) Vajíčko symbolizuje túto stratu a stalo sa jedlom smútiacich (vajíčka sú prvým jedlom ponúkaným smútiacim po pohrebe).

Siedmy symbolický prvok je maces. Tri celé macesy sú poukladané na seba a oddelené navzájom od seba obrúskami. Horný a dolný maces budú použite ako "hamotzi" (požehnanie chleba), kým maces uložený v strede bude zlomený a uložený na bok ako tzv. Afikoman. Afikoman sa skryje a deti ho potom hľadajú. Kto ho nájde, získa malú cenu.

Taktiež na stole nemôže chýbat slaná voda. Prvýkrát sa na začiatku Seder-večera namáča karpas, a potom pred tým ako sa ide jesť sa namáča natvrdo uvarené vajíčko.

Viac...

sobota 22. marca 2008

Sushi












Suši je jedno z najznámejších japonských jedál. Väčšina ľudí si pod týmto pojmom predstaví hlavne surové rybie mäso s ryžou, ale suši je predovšetkým varená ryža so žpeciálnou octovou omáčkou pripravenou k tomuto účelu.

Základné suroviny na suši:
• nori - plátky sušených morských rias
• nishiki - japonská ryža
• zelenina - uhorka, avokádo, mrkva, pažítka, petržlenová vňať...
• wasabi - japonský zelený chren
• sójová omáčka kikkoman
• ryžový ocot - Mitsukan











Pôvodne bolo suši z budhistickej tradície vegetariánske jedlo. Na prípravu suši sa používali iba ryža, morské riasy, a zelenina. Neskôr, v 15.storočí, sa začali používať špeciálne naložené (kvasené) ryby. Ryby aj ryžu bolo treba kvôli horúcemu podnebiu, hlavne v lete, chrániť takýmto spôsobom. Od tohto obdobia sa stáva suši v Japonsku veľmi rozšírené a populárne. Suši bez kvasenia sa prvý krát objavilo v období (1600 – 1867), kedy sa začínajú používať surové ryby.

Nori(japonsky: 海苔), čínsky hǎitái (海苔) a kórejsky kim alebo gim (김), je japonský názov rôznych jedlých morských rias z rodu Porphyra, hlavne P. yezoensis a P. tenera. Výraz nori se tiež používa na označenie potravín vyrobených z tejto „morskej zeleniny“. Nori je najpopulárnejšia zo všetkých druhov rias. Dá sa rýchlo a ľahko upraviť a dá sa mnohostranne použiť. Nori je medzi riasami jedným z najbohatších zdrojov bielkovín, obsahuje taktiež mnoho vitamínu C a B a zvlášť mnoho vitamínu A, práve toľko ako obsahuje mrkva. Pretože nori môže znížiť hladinu cholesterolu v tele tým, že pôsobí podporne pri rozpúšťaní a vylučovaní usadenín tuku. Pomáha taktiež pri trávení.

Suši ryža
500g ryže - ak nemáte nishiki, dá sa použiť aj obyčajná biela guľatozrnná ryža
Marináda:
4 PL ryžového octu
1,5 PL cukru
0,5 ČL soli

1. Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.
2. Ryžu 4-5 krát opláchneme pod prúdom vody, kým voda, ktorú zlievame nie je čistá. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby dostatočne veľa vody a počkáme asi 30 min. Vodu zlejeme a ryžu zalejeme takym objemom vody, aky objem ryže sme použili (na 1 hrnček ryže ide 1 hrnček vody, prípadne trošku viac).
3. Po 30 minútach dáme nádobu na silný oheň a zakryjeme. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime. Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min.
4. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej, keramickej alebo smaltovanej nádoby. Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Ryžu premiešame a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Po vychladnutí je ryža pripravená na suši.

Zeleninová rolka maki
1. Pri príprave suši treba mať vždy navlhčené ruky vodou. Na bambusovú podložku položíme jeden plátok rias nori, ktorý navlhčíme. Z ryže urobíme hrudku, ktorú rovnomerne rozotrieme na riasu. Jeden okraj musí zostať prázdny, aby sa rolka po zrolovaní dala zlepiť. Stredom rozotrenej ryže urobíme čiaru z chrenu wasabi.
2. Do stredu položíme plátky nakrájanej uhorky - ale bez stredovej časti s jadierkami.
3. Potom pomocou podložky vytvoríme rolku, vytvarujeme ju do tvaru hranola, ale veľmi ju nestláčame.
4. Rolku nakrájame a môžeme podávať. Suši kúsky sa pri jedení namáčajú v sójovej omáčke.

5. Okrem uhorky môžeme použiť rôzne druhy zeleniny, ktoré sa nám k tomu budú hodiť. Ja najčastejšie používam už spomínanú uhorku, avokádo, na panvici opražené malé kocky cesnaku a pažítku.























Viac...

piatok 21. marca 2008

Kreplach קרעפלאך











Kreplach sú malé knedlíky plnené mäsom, zemiakmi alebo inou náplňou. Zvyčajne varené a môžu sa podávať so slepačou polievkou. Chuťovo sú podobné talianskym raviolám.
Kreplach je tradičné jedlo židov Ashkenazi. Jedáva sa deň pred sviatkom Yom Kippur, na Hoshannah Rabbah a cez Purim.

Cesto:
2 hrnčeky múky
soľ
3 PL oleja
2 žĺtka
0,5 hrnčeka vody
1,5 ČL sódy alebo prášku do pečiva

Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto.

Plnka:
1 hrnček vareného mäsa z polievky - pokrájame
1 cibuľa - najemno nakrájaná
petržlenová vňať - najemno nakrájaná
soľ
mleté čierne korenie
cesnakový prášok
1 vajce
1 PL strúhanky alebo namrveného chleba














1. Cibuľu opražíme do zlatista na oleji. Keď ju odstavíme z ohňa, primiešame tam pokrájanú petržlenovú vňať.
2. Do mäsa pridáme cibľu s petržlenovou vňaťou a ostatné ingrediencie. Dobre premiešame.














3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kruhy alebo štvorce, ktoré potom plníme, zatvoríme a dáme variť do vody s trochou oleja a soli. Varíme asi 5 minút. Môžeme podávať.
4. Tie, ktoré hneď nespotrebujeme uložíme v chladničke max 2 dni. Potom ich opražíme na troche oleja na panvici. Chutia snáď ešte lepšie.

Viac...

štvrtok 20. marca 2008

Cícer













Cicer arietinum (chickpea, garbanzo bean, Indian pea, ceci bean, bengal gram, hummus, chana, kadale kaalu , sanaga pappu , shimbra) je strukovina z rodu Fabaceae. Cícer je bohatý na proteíny a je jedným z prvých kultivovaných rastlín. Najstraršie pozostatky sú už 7500 rokov staré, pochádzajúce zo Stredného východu.

Cícer je hodnotným zdrojom zinku, kyseliny listovej a proteínov. Taktiež je bohatý na vlákninu a je to zdravý zdroj karbohydrátov pre ľudí s diabetes. Obsahuje málo tuku a väčšina z neho sú polynenasýtené tuky (dobré).

Chuťovo sa nachádza niekde medzi orieškami, jedlými gaštanmi a bielou fazuľou. Spolu s červenou šošovicou a fazuľkami adzuki patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám.

Rovnako ako ostatné strukoviny obsahujú i semená cíceru antinutričné látky nepriaznivo ovplyvňujúce stráviteľnosť. Ich účinky je ľahké eliminovať namáčaním, klíčením alebo tepelným spracovaním semien.

100 gramov vareného cíceru obsahuje: 164 kalórií, 2.6 gramu tuku (z čoho len 0.27 gramu nasýtených tukov), 7.6 gramu vlákniny a 8.9 gramu proteínov. Cícer je taktiež zdrojom vápnika (49-53 mg/100 g), niektoré zdroje uvádzajú, že obsah je porovnateľný s obsahom kalcia v jogurtoch.

Zloženie:
23% proteíny
64% sacharidy (47% škrob, 6% rozpustný cukor)
5% lipidy
6% vláknina

Dôležité minerály:
fosfor (340 mg/100 g)
vápnik (190 mg/100 g)
horčík (140 mg/100g)
železo (7 mg/100 g)
zinok (3 mg/100 g)

Recepty na jedlá z cíceru už mám na stránke (falafel, hummus) a iste ich ešte pribudne.






















Viac...

pondelok 17. marca 2008

Falafel פלאפל













Falafel je vegetariánsky pokrm pochádzajúcí z Egypta. Dnes je obľúbený v krajinách Blízkého Východu, hlavne v Západnom Libanone, Izraeli, ale rozšíril se po všetkých kontinentoch.
Hlavnou ingredienciou je cícer. Je bohatý na proteíny a vitamíny.

1 pohár cíceru
1/2 ČL jedlej sódy

1/2 to 3/4 veľkej cibule
2 - 3 veľké strúčiky cesnaku

1 1/4 ČL soli
1/4 - 1/2 ČL mletého čierneho korenia
1/4 - 1/2 ČL chilli prášku
1 1/2 - 2 ČL mletej rasce
1 1/2 ČL mletého koriandra
1/2 ČL cukru
1/4 ČL kurkuma, nemusí byť

3 - 4 PL sezamu
2 - 3 PL nasekanej petržlenovej vňate

1 ČL prášku do pečiva

3 to 4 poháre oleja na praženie

1. Umyte cícer niekoľkokrát, kým nie je voda priehľadná. Namočte ho do vody s ČL jedlej sódy na celú noc. Cícer by mal nasiaknuť vodu a zväčšiť svoj objem. Najlepšie je nechať ho vo vode celých 24 hodín, ale potom ho uložte do chladničky, hlavne ak máte teplú kuchyňu.

2. Na ďalší deň zlejte a poriadne opláchnite nasiaknutý cícer.

3. Očistite cibuľu a cesnak.

4. Vložte cibuľu a cesnak do mixéra a mixujte kým nevznikne dosť tekutá hmota. To pomôže pri mixovaní cíceru.

5. Pridajte časť cíceru a zmixujte dobre s cibuľovo-cesnakovou hmotou. Môžeme to robiť po častiach, aby sa nám neprehrial mixér, tak že si rozdelíme cícer na 2-3 časti a cibuľovú hmotu tak isto. Aj tak mu bude treba dať sem-tam pauzu.

6. Je dôležité počas mixovania so stierkou stierať hmotu z okrajov nádoby. Hmota nemá obsahovať žiadne hrudky a má byť pieskovitej konzistencie. Aj keď sa vám bude zdať, že tam treba pridať vodu, nerobte to. Ak neodoláte, tak nedajte viac ako 3-4 PL.

7. Celú hmotu prenesieme do nádoby a pridáme všetky zvyšné ingrediencie. Potom dobre zmixujeme.

8. Teraz to necháme odpočinúť minimálne na hodinu v chladničke, ale môžeme to tam skladovať aj 2 dni.

9. Olej zohrejeme na strednom plameni. Vložíme malú guličku do oleja, nech zistíme, či je dosť horúci. Správne je ak to zasyčí a falafel pláva na povrchu.

10. Pri tvarovaní guličiek si navlhčite ruky, aby sa to nelepilo, ale nie je dobré keď sú mokré. S lyžičkou si naberieme kúsok z hmoty a tvarujeme guličky.

11. Opatrne ich vkladáme do oleja a pražíme, kým sú zlato-hnedé z oboch strán. Trvá to len pár minút.

12. Keď ich vyberieme z oleja, ukladáme ich na kuchynské vreckovky, ktoré popijú zbytočný olej.

13. Podávame s pitou, zeleninovou oblohou, hummusom, tahini...













Viac...

Zapekaná paprika













Potrebujeme:
zelenú papriku, lepšia je keď nemá moc hrubú stenu
vegetu
olivový olej na varenie
syr - najlepšie trojuholníky karička

1. Papriku narežeme tak, že vybereme stopku, ale snažíme sa ju vyrezať s čo najmenším odpadom, aby nám potom syr moc nevytekal.

2. Do každej papriky dáme pol ČL vegety, otvor si zatvoríme dlaňou, pretrepeme a zvyšný obsah so semienkami vysypeme, ale nie zas úplne celý, aby tam tá vegeta aj ostala.

3. Do paprík potom natlačíme po 1-2 trojuholníčkoch karičky, podľa toho koľko syru chceme.

4. Na panvicu dáme trochu oleja, poukladáme naplnené papriky tak, aby bola panvica celá prikrytá. Keď je poloprázdna, olej zbytočne horí. Dáme ju na malý oheň a prikryjeme pokrývkou. Pravidelne kontrolujeme. Paprika počase spľasne a zhnedne. Keď zhnedne tak ju obrátime a pečieme kým zhnedne (nie zhorí) zo všetkých strán. Keď sa syr z paprík vylial vôbec to nevadí,tá syrová šťava je výborná, či je vnútri, či vonku.

5. Podávame s chlebom, pečivom.

Viac...

nedeľa 16. marca 2008

Purim menu











Purim je sviatok, cez ktorý si židia pripomínajú ako boli zachránení vďaka kráľovnej Ester. Haman bol radca kráľa Ahasvéra, ktorý chcel židov vyzabíjať.

Špeciálne purimové jedlá

Hamantashen - najrozšírenejšie purimové jedlo. Je to trojuholníkové cesto, zvyčajne plnené makom, orechami, džemom... Pôvod mena je neznámy, ale vysvetľuje sa viacerými teóriami. Niektorí hovoria, že Haman nosil trojuholníkový klobúk a že preto tvar koláčikov je trojuholníkový. Iní sa odvolávajú na midrash (židovský výklad biblie), ktorý hovorí, že keď Haman vstúpil do kráľovskej klenotnice, bol zahanbený a pokorený, metaforicky - s pristrihnutými ušami. Hammantaschen, po hebrejsky "Oznei Haman" [אוזני המן], čo znamená Hamanove uši.
Pôvod koláčikov je podľa všetkého z makových taštičiek volaných "Mantashen". Názov bol naschvál skomolený na "Haman tash" - Hamanove vrecká. Okrem Hamantashen sa na Purim tradične pečú aj iné sladké koláčiky.
http://varime.blogspot.com/2007/10/hamantaschen.html

Kreplach - mleté mäso pokryté cestom, taktiež trojuholníkového tvaru. KRP - Kippur, Hoshana Rabba, Purim - počas týchto sviatkov sa je Kreplach a všetky sú istým spôsobom spojené s vyklepávaním a búchaním.
http://dobrejedlo.blogspot.com/2008/03/kreplach.html

Purim Challah - špeciálna, veľmi veľká challah s hrozienkami. Iné koláče, ktoré sa pečú cez tento sviatok sú taktiež miesené s olejom, maslom, potreté žĺtkom a zdobené čokoládou a cukrovinkami.
http://varime.blogspot.com/2007/10/challah.html

Ryby - nie sú na Purim pripravované ako počas iných sviatkov. Zvyčajne sú varené v octe s hrozienkami a korením.

Semienka - viacero zdrojov sa zmieňuje o zvyku jesť semienka v predvečer Purimu ako pamiatka na Ester, ktorá vraj jedla v kráľovskom paláci len semienka. To je taktiež dôvod prečo sa Hamantashen plnia makom.

Fazule a obilniny - jedia sa ako spomienka na nábožnosť Ester, ktorá v Ahasvérovom paláci jedla len cereálie, aby si bola istá, že to čo je, je košer. Niketoré zdroje uvádzajú, že cereálie a fazule symbolizujú smútok a žiaľ.

Morka - Je zvykom jesť morku (hodu) cez Purim, ako pamiatka na kráľa Ahasvéra, ktorý vládol od Indie (Hodu) po Etiópiu. Morka bola považovaná ako symbol hlúposti, čo je narážka na Ahasvérovu hlúposť.
















Zdroj: http://purim.123holiday.net/purim_customes.html

Viac...

sobota 15. marca 2008

Nelúpana alebo pololúpaná ryža











Hnedá ryža je nelúpaná alebo pololúpaná ryža, druh celozrnnej obilniny. Má inú príchuť, je trochu žuvavejšia, rýchlejšie sa pokazí, ale je výživnejšia.

Vo veľkej časti Ázie je spájaná s chudobou a obdobím nedostatku jedla počas vojny. V minulosti sa jedla veľmi ojedinele okrem chorých a starých ľudí, ktorý ju jedli pri zápche. Teraz je tento druh ryže ešte drahší ako bežná biela ryža, čo je dôsledkom relatívne nižšieho zásobovania týmto druhom a obtiažnemu skladovaniu a doprave.

Porovnanie bielej a hnedej ryže.

Obidva druhy majú pobobné množstvo cukrov, tukov, bielkovín a kalórií, Roydiel je v spracovaní a nutričnej zložke. Keď olúpeme najvrchnejší obal, výsledok je hnedá ryža. Ak odstránime aj ďalšiu "otrubovú! vrstvu pod tým, dostaneme bielu ryžu. Týmto odstránime niektoré vitamíny a minelrály ako - B1, B3, železo (Fe), ktoré bývajú do ryže umelo pridávané (nie u nás). Minerál, ktorý sa nepridáva a tým stráca je horčík (Mg). Jeden hrnček varenej hnedej ryže obsahuje 84 mg Mg, kým pri bielej ryži len 19 mg.

Pri odstránení otrubovej časti keď sa vyrába viela ryža, je taktiež odstránený olej y tejto vrstvy. Tento ryžový olej pomáha znižovať LDL cholesterol (to je ten zlý, HDL je ten dobrý).

Z ďalších nutričných zložiek o ktoré je biela ryža ochudobnená sú to mastné kyseliny a vláknina.

Hnedá ryža je taktiež vhodná pri zápche a zlepšuje trávenie, zatiaľ čo biela má opačný efekt, ale záleží to aj od individuálnej adaptácie na ryžu.












Spôsob prípravy:

Pripravujeme ju taktisto ako bežnú, akurát sa varí aj 45 minút, narozdiel od bielej ktorá sa vari 15-20 minút. Prípadne je môžeme nechať na noc nasiaknuť vo vode a na daľší deň variť.





















Viac...

piatok 14. marca 2008

Pečený losos













Losos je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, ktoré zabraňujú agregácií krvných doštičiek a následkom toho znižujú trombotické a embolické príhody. Okrem toho pôsobia proti hypertenzii, rakovine prsníka a depresii. Ďalšie výhody: prevencia srdcových chorôb, znižujú riziko infarktu myokardu ak už srdcovocievne ochorenie máte, znižujú tlak krvi, zlepšujú funkciu obličiek pri ťažkom diabete a iné.
Dr Perricone, autor knihy The Wrinkle Cure, verí ,že losos je kľúčom ako vyzerať mladšie. Jedenie dostatočného množstva lososa s inými vybranými jedlami má mať vyhladzovací efekt na vrásky.


500 g lososa
citrón
petržlenová vňať - čerstvá, najemno nakrájaná
olivový olej
soľ
čierne korenie

1. Lososa jemne naolejujeme, posolíme, trochu okoreníme a nasypeme peržlenovú vňať. Vyžmýkame šťavu z pol citróna a nalejeme na rybu. Všetko dobre pomiešame, ale jemne aby sme nepoškodili lososa.

2. Necháme stáť podľa toho koľko máme času, 0-3 hodiny.

3. Dáme piecť do rúry na teplote 170°C. Po 20 minútach skontrolujeme, ak je hotový, môžeme podávať.

4. Tento istý recept môžeme použoť takmer s akoukoľvek rybou.

5. Podávame so zeleninovým šalátom, prípadne varené zemiaky, pyré alebo kuskus.

Prehľad biologickej hodnoty bielkovín jednotlivých jedál. Tieto bielkoviny sú sícepotrebné, ale spotreba živočíšnych a rastlinných bielkovýn by mala byť približne 1:1. Jedenie príliš veľkého množstva živočíšnych bielkovín má totiž vzťah k rakovine.


Viac...

štvrtok 13. marca 2008

Rolka z arabského chleba













Keď fastfood, tak zdravo...

Suroviny na 1 rolku

A.
1 arabský chlieb
4 šalátové listy
1/2 paradajky
šunka, salám, morčacie mäso - vyberte si podľa chuti, najlepšie je na tenko nakrájané morčacie
nakrájana cibuľa - môže, nemusí byť

Chlieb rozvtoríme a do vnútra naukladáme všetky suroviny. Zatvoríme, zrolujeme a je to.

B.
1 arabský chlieb
4 šalátové listy
1/2 paradajky
syr fetaki
plus hocijaká zelenina - uhorka, avokádo, cibuľa...

Môžeme si urobiť aj bezmäsitú variantu. Chlieb rozvtoríme natrieme syrom jednu vnútornú stranu, na to naukladáme všetky suroviny. Zatvoríme, zrolujeme a podávame.

Viac...

utorok 11. marca 2008

Cestoviny s tuniakom














Ľahké, rýchle a veľmi chutné jedlo. V lete si to iste obľúbite.

200 g cestovín
50 g tuniak v oleji alebo vlastnej šťave (odporúčam calvo, rio mare a isabel, aby to neboli tie drte)
1/2 menšej červenej cibule - najemno pokrájanej
šťava z pólky citróna
menšia hrsť petržlenovej vňate
konzervovaná fazuľa - môže, nemusí byť

1. Cestoviny uvaríme, zlejeme, opláchneme studenou vodou a trochu polejeme panenským olivovým olejom.

2. Pridáme všetky ingrediencie a dobre pomiešame.

3. Môžeme podávať.

Viac...

pondelok 10. marca 2008

Hummus















Hummus je tisíce rokov stará pochúťka pochádzajúca zo stredného východu. Väčšinou sa podáva ako predjedlo s chlebom - pitou, ale môže sa pridávať ako dressing skoro do každého jedla. Hummus je bohatý na železo a vitamín C. Vďaka cíceru je aj bohatým zdrojom bielkovín a obsahuje aj veľa vlákniny.


2 šálky cíceru
1/2 šálky tahini
šťava t jedného citróna
1-2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL mletej rasce
1 + 1/8-1/4 ČL jedlej sódy
soľ
panenský olivový olej
petržlenová vňať

Príprava
[Brut: 10-20 hod. Net: 30 min]

1. Umyte cícer niekoľkokrát, kým nie je voda priehľadná. Namočte ho do vody s ČL jedlej sódy na celú noc. Potom vymeňte vodu a namočte na ďalších pár hodín. Cícer by mal nasiaknuť vodu a zdvojiť objem približne o polovicu.

2. Umyte cícer a dajte variť do hrnca so zvyškom jedlej sódy (bez soli!!!). Varte kým je mäkký a ľahko sa rozmačkne medzi dvomi lyžičkami. Trvá to približne 1.5-2 hodiny. Počas varenia môžete vymeniť vodu a pozbierať plávajúce obaly z cíceru. Keď je uvarený, zlejeme ho a vodu nevylejeme.

3. Uvarený cícer dáme do mixéra a dobre zmixujeme. Predtým ako budete pokračovať to nechajte vychladnúť.

4. Pridajte tahini a ostatné ingrediencie: citrónovú šťavu, posekaný cesnak, rascu, soľ a opäť zmixujeme v mixéri. Ak je hummus príliš tuhý, pridáme vodu, čo ostala z cícerového vývaru.

5. Podávame s olivovým olejom, petržlenovou vňaťou. Môžeme si nechať časť uvareného cíceru nezmixovaného, ochutiť ho olivovým olejom, soľou, červenou mletou parikou, citrónovou šťavou a podávať ho taktiež s hummusom.

Viac...

nedeľa 9. marca 2008

Kuskus (couscous) šalát s kuracími prsiami













Kuskus je jedlo pochádzajúce z oblasti Maghreb. Je to región v Afrike na severe Sahary, západne od Nílu. Konkrétne sú to štáty Maroko, Západna Sahara, Alžírsko, Tunisko, Líbya a viac menej aj Mauritánia. Prvé písomné zmienky pochádzajú z tejto oblasti z 13. storočia. Kuskus má vysokú biologickú hodnotu, obsahuje hodnotné proteíny, minerály a karbohydráty s nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že ich absorbcia do krvi je pomalá a vyrovnaná, čo poskytuje energiu na pomerne dlhý čas a udržuje relatívne nízku glykémiu. Jeho ďalšou výhodou je rýchla a jednoduchá príprava.

250 g kuskus
200 - 300 g cíceru (deň vopred namočíme do vody, deň na to zlejeme a varíme do mäkka aj 2-3 hodiny, zlejeme vodu a necháme prikrytý, aby nevyschol)
400 g kuracích pŕs
olivový olej na varenie
citrón
červená sladká paprika, čierne korenie, drvená rasca, soľ
sójová omáčka
paradajky, paprika, šalátová uhorka, cibuľa - rôzna čerstvá zelenina
panenský olivový olej (na cícer a konečné poliatie kuskus-u a zeleniny)


1. Kura nakrájame na tenšie plátky, naolejujeme, pridáme soľ, papriku, korenie a sójovú omáčku a pomiešame.

2. Dáme na panvicu a opražíme pár minút.

3. Kuskus zalejeme väčším hrnčekom vriacej vody v panvici, ktorú potom prikryjeme a necháme 5 minút na malom ohni.

4. Zeleninu nakrájame na plátky. Cícer polejeme olivovým olejom, citrónovou šťavou, posolíme a dochutíme červenou paprikou a mletou rascou.

5. Na tanier naložíme kuskus, zeleninu, cícer, polejeme olivovým olejom a môžeme trochu posliť. Do stredu poukladáme upražené mäsko a môžeme podávať.

Viac...