. Receptár: apríla 2008

sobota 26. apríla 2008

Pesach menu II - Matzo guličky













4 vajíčka, oddelené žĺtky a bielka
4 PL vody
4 PL oleja
1/2 ČL soli
1/4 ČL mletého čierneho korenia
1 hrnček macesovej múky
1 ČL sódy bikarbóny

1. Mixérom vyšľahajte bielky do peny.
2. V ďalšej nádobe vidličkou vymiešajte žĺtka s olejom a vodu.
3. Macesovú múku zmiešajte s korením, sódou a soľou.
4. Jemne do bielkov pridávajte žĺtka a múku a vymieste jemné cesto.
5. Prikryte a dajte do chladničky na 0,5 hodniny.
6. V hrnci nechajte zovrieť vodu, môžete pridať zo slepačej polievky.
7. Mokrými rukami formujeme guličky veľkosti vlašského orech a dáme do vriacej vody.
8. Prikryte hrniec a nechajte na malom ohni vrieť 0,5 hodiny, neodokrývajte pokrývku počas tejto pol hodiny,
9. Podávame so slepačou polievkou.

Viac...

piatok 25. apríla 2008

Špenát
















Jedná sa o dôležitú listovú zeleninu. Kultivovaná bola v jihozápadnej Ázii. Samotný názov je odvodený z perzského Esfenaj (اسفناج). Cez Sýriu a Arábiu sa dostal do severnej Afriky, odkial se dostává do Španielska a potom sa šíři po Európe. Prvé recepty, v ktorých sa používa špenát, sú zachované v kuchárskej knihe z roku 1390.

Napriek všeobecnému názoru, špenát nie je zvlášť bohatý na železo, ale aj tak obsahuje cenné živiny. Podľa niektorých výskumov je to dobrý prostriedok na prevenciu rakoviny. V špenáte sú karotenoidy (i beta-karoténu), a to vo vyskoých koncentráciách. Obsahuje aj lutein, karoténový pigment, ktorý pôsobí antioxidačne.
Špenát má vysokú nutričnú hodnotu, hlavne čerstvý, parený alebo rýchlo uvarený. Je to bohatý zdroj vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, vitamínu K, magnézia a niektorých antioxidantov. Taktiež je zdrojom kyseliny folovej (B9), čo bol prvý vitamín získaný zo špenátu. Pre kyselinu folovú je lepšie špenát dusiť. Niekoľkominútovým varením sa totiž znižuje hodnota kyseliny listovej na polovicu.

200 g zmrazeného špenátu (dávam 2 kocky bonduelle)
olej
kúsok cibule
1,5 dl mlieka
5 g solamylu
soľ
na hrot noža čierne mleté korenie
2 strúčiky cesnaku

1. Na drobno pokrájanú cibulu a cesnak speníme na oleji, pridáme na kousky pokrájený zmrazený špenát a na malom plameni zahrievame, kým sa rozmrazí.
2. Podusíme 10 minút, zalejeme mliekem rozmiešaným so solamylom a za stáleho miešania povaríme dve minúty.
3. Špenát osolíme, okoreníme a rozmixujeme ponorným mixérom.
4. Podávame s varenými zemiakmi.

Viac...

sobota 19. apríla 2008

Pesach menu I. - Zlaté medové kura
















Pesach (hebr. פסח) alebo pascha, v Biblii Sviatok nekvasených chlebov (hebr. חג המצות - Chag ha-macot), nesprávne (židovská) Veľká noc je židovský sviatok. Je to pripomienka exodu Židov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša. Sviatok sa začína 15. dňa židovského mesiaca nisan a trvá sedem (v Izraeli), resp. osem (v diaspóre) dní.
Podľa Tóry Izraelčania opustili Egypt tak rýchlo, že im nestihlo vykvasiť cesto pripravené k pečeniu chleba. Upiekli preto chlieb z nekvaseného cesta (v podstate len pražené múčné placky) – macesy. Tóra prikazuje, že sa počas celého sviatku nesmie jesť nič kvaseného.

Počas sviatku Pesach se môžu konzumovať len potraviny a nápoje s označením Košer le-Pesach (כשר לפסח) a to vrátane alkoholu. Medzi aškenazskými a sefardskými židmi existujú rozdiely, sefardskí židia napríklad jedia počas Pesachu ryžu, tak ako ďalšie druhy semien a zŕn, označovaných jako kitnijot. Kitnijot jsou naopak v aškenazskej kuchyni počas Pesach zakázané.
Hlavným príkazom je jesť macesy. Maces (hebrejsky: מַצָּה maca, pl. מצות macot) je krehký, rovný, nekvasený chlieb, vyrobený z múky a vody, ktorý musí byť upečený skôr ako začne kvasiť. Doba od zamiesenia cesta po pečenie nesmie prekročiť 18 minút. Maces je jediný typ „chleba“, ktorý se počas Pesachu môže jesť.
Chamec (hebrejsky: חמץ) je čokolvek z piatich druhov obilnín (pšenica, žito, jačmeň, ovos, špalda), čo prišlo do styku s vodou aspoň na 18 minút. Chamec ale nemusia byť len potraviny, ale napríklad i nápoje (pivo, whisky), lieky nebo kozmetika. Behom Pesachu je zakázaná konzumácia a využívanie chamecu, ale aj jeho vlastnenie.

Recept na zlaté medové kura:
1 kura, naporcované
1/2 citróna
2 ČL mletého zázvora
soľ
1/3 hrnčeka oleja
1/4 hrnčeka medu

1. Kura polejeme citrónovou šťavou, pridáme 1 ČL zázvoru a posolíme. Zmiešame olej, med a 1 ČL zázvoru a potreme toutozmesou kura. Môžeme pridať pokrájané kúsky citróna.
2. Pečieme v rúre pri 180 °C 1 1/2 - 2 hodiny a občas polievame s medovou zmesou.
3. Podávame so zeleninovým šalátom.

Viac...

utorok 15. apríla 2008

Pita













0,5 kg polohrubej múky
0,5 kg hladkej múky
1 balíček suchého droždia
1,5 ČL soli
teplá voda

1. Ingrediencie vymiešame, aby vzniklo cesto trochu tuhšie, ktoré sa nelepí. Necháme kysnúť aspoň 30 minút.

2. Cesto vymiesime a vyformujeme 12-15 guličiek, ktoré silou stláčame a tvarujeme.

3. Guličky necháme odstáť na bavlnenej plachte, či utierke približne 15minút.

4. Rúru predhrejeme na 260°C. Taktiež predhrejeme plech, kde sa pita bude piecť.

5. Z guličiek vyvaľkáme placky a opäť necháme stáť, kým povrch mierne obschne a s plackami sa dá ľahšie manipulovať. Aby sa správne upiekli nesmú sa pri prekladaní poškodiť.

6. Placky uložíme na papier a s papierom vlkadáme do rúry na predhriaty plech, ktorý je úplne na spodku rúry. Pečieme, kým pita napuchne, približne 4 minúty. Potom môžeme otčiť a piecť 2 minúty z druhej strany.

Viac...