. Receptár: Pesach menu I. - Zlaté medové kura

sobota 19. apríla 2008

Pesach menu I. - Zlaté medové kura
















Pesach (hebr. פסח) alebo pascha, v Biblii Sviatok nekvasených chlebov (hebr. חג המצות - Chag ha-macot), nesprávne (židovská) Veľká noc je židovský sviatok. Je to pripomienka exodu Židov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša. Sviatok sa začína 15. dňa židovského mesiaca nisan a trvá sedem (v Izraeli), resp. osem (v diaspóre) dní.
Podľa Tóry Izraelčania opustili Egypt tak rýchlo, že im nestihlo vykvasiť cesto pripravené k pečeniu chleba. Upiekli preto chlieb z nekvaseného cesta (v podstate len pražené múčné placky) – macesy. Tóra prikazuje, že sa počas celého sviatku nesmie jesť nič kvaseného.

Počas sviatku Pesach se môžu konzumovať len potraviny a nápoje s označením Košer le-Pesach (כשר לפסח) a to vrátane alkoholu. Medzi aškenazskými a sefardskými židmi existujú rozdiely, sefardskí židia napríklad jedia počas Pesachu ryžu, tak ako ďalšie druhy semien a zŕn, označovaných jako kitnijot. Kitnijot jsou naopak v aškenazskej kuchyni počas Pesach zakázané.
Hlavným príkazom je jesť macesy. Maces (hebrejsky: מַצָּה maca, pl. מצות macot) je krehký, rovný, nekvasený chlieb, vyrobený z múky a vody, ktorý musí byť upečený skôr ako začne kvasiť. Doba od zamiesenia cesta po pečenie nesmie prekročiť 18 minút. Maces je jediný typ „chleba“, ktorý se počas Pesachu môže jesť.
Chamec (hebrejsky: חמץ) je čokolvek z piatich druhov obilnín (pšenica, žito, jačmeň, ovos, špalda), čo prišlo do styku s vodou aspoň na 18 minút. Chamec ale nemusia byť len potraviny, ale napríklad i nápoje (pivo, whisky), lieky nebo kozmetika. Behom Pesachu je zakázaná konzumácia a využívanie chamecu, ale aj jeho vlastnenie.

Recept na zlaté medové kura:
1 kura, naporcované
1/2 citróna
2 ČL mletého zázvora
soľ
1/3 hrnčeka oleja
1/4 hrnčeka medu

1. Kura polejeme citrónovou šťavou, pridáme 1 ČL zázvoru a posolíme. Zmiešame olej, med a 1 ČL zázvoru a potreme toutozmesou kura. Môžeme pridať pokrájané kúsky citróna.
2. Pečieme v rúre pri 180 °C 1 1/2 - 2 hodiny a občas polievame s medovou zmesou.
3. Podávame so zeleninovým šalátom.

Žiadne komentáre: