. Receptár: Špenát

piatok 25. apríla 2008

Špenát
















Jedná sa o dôležitú listovú zeleninu. Kultivovaná bola v jihozápadnej Ázii. Samotný názov je odvodený z perzského Esfenaj (اسفناج). Cez Sýriu a Arábiu sa dostal do severnej Afriky, odkial se dostává do Španielska a potom sa šíři po Európe. Prvé recepty, v ktorých sa používa špenát, sú zachované v kuchárskej knihe z roku 1390.

Napriek všeobecnému názoru, špenát nie je zvlášť bohatý na železo, ale aj tak obsahuje cenné živiny. Podľa niektorých výskumov je to dobrý prostriedok na prevenciu rakoviny. V špenáte sú karotenoidy (i beta-karoténu), a to vo vyskoých koncentráciách. Obsahuje aj lutein, karoténový pigment, ktorý pôsobí antioxidačne.
Špenát má vysokú nutričnú hodnotu, hlavne čerstvý, parený alebo rýchlo uvarený. Je to bohatý zdroj vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, vitamínu K, magnézia a niektorých antioxidantov. Taktiež je zdrojom kyseliny folovej (B9), čo bol prvý vitamín získaný zo špenátu. Pre kyselinu folovú je lepšie špenát dusiť. Niekoľkominútovým varením sa totiž znižuje hodnota kyseliny listovej na polovicu.

200 g zmrazeného špenátu (dávam 2 kocky bonduelle)
olej
kúsok cibule
1,5 dl mlieka
5 g solamylu
soľ
na hrot noža čierne mleté korenie
2 strúčiky cesnaku

1. Na drobno pokrájanú cibulu a cesnak speníme na oleji, pridáme na kousky pokrájený zmrazený špenát a na malom plameni zahrievame, kým sa rozmrazí.
2. Podusíme 10 minút, zalejeme mliekem rozmiešaným so solamylom a za stáleho miešania povaríme dve minúty.
3. Špenát osolíme, okoreníme a rozmixujeme ponorným mixérom.
4. Podávame s varenými zemiakmi.

Žiadne komentáre: