. Receptár: júla 2008

nedeľa 13. júla 2008

Zapekané špenátové cestoviny













250-300g cestovín
kyslá smotana
1-2 vajcia
čerstvé špenátové listy
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 trojuholníky mäkkého syru
eidam
soľ
korenie
olej

1. Cestoviny uvaríme nie celkom do mäkka.
2. Špenátové listy nakrájame a opražíme na spenenej cibuľke a chvíľu podusíme aj s pretlačeným cesnakom.
3. Smotanu zmiešame s mäkkým syrom, vajíčkom a posolíme a okoreníme.
4. Smotanovú zmes zmiešame s cestovinami a dáme do zapekacej misy. Na vrch postrúhame eidam.
5. Pečieme 30-40 minút pri 200°C s vyhrievaním len zdola.

Viac...

pondelok 7. júla 2008

Zapekaná brokolica















0,5 kg surovej brokolice
1 sladká smotana
3 vajcia
6 malých zemiakov
Eidam - podľa chuti
soľ
čierne mleté korenie
mletá rasca
olivový olej

1. Brokolicu uvaríme vo vode alebona pare, ale nie úplne do mäkka, nech sa nerozvarí.
2. Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky, poukladáme na dno misy v ktorej budeme všetko zapekať.
3. Posolíme ich, dochutíme korením a rascou a pokvapkáme olivovým olejom. Všetko premiešame.
4. Na zemiaky poukladáme uvarenú brokolicu.
5. Smotanu vyšľaháme s vajíčkami a osolíme.
6. Na brokolicu nastrúhame syr na hrubo toľko koľko chceme, celé to polejeme smotanovou hmotou.
7. Pečieme na 180°C s vyhrievaním len zdola až kým nebudú zemiaky hotové.


Viac...

nedeľa 6. júla 2008

Grilované cukiny














cukina
olivový olej
cesnak
soľ

1. Cukinu umyjeme a nakájame na 4mm plátky, ogrilujeme alebo opečieme na teflónovej panvici bez oleja.
2. Olivový olej zmiešame s roztlačeným cesnakom a soľou.
3. Cukinz poleje olivovou zmesou.
4. Podávame s chlebom.

Viac...

piatok 4. júla 2008

Vyprážaná cukina (cuketa)
















1 väčšia cukina
2 vajíčka
strúhanka
hladká múka
soľ

1. Cukinu nakrájame na krúžky, alebo pozdĺžne na pásy. Posolíme a necháme chvíľu odstáť.
2. Potom ju obaľujeme postupne v múke, rozšľahanom vajíčku s trochou soli a nakoniec v strúhanke.
3. Obalené vyprážame do zlatohneda v horúcom oleji.
4. Ako príloha sú najlpešie varené zemiaky v šupke, následne zapečené v rúre na masle a paradajkovo-smotanový šalát.

Viac...